Followers

Tuesday, August 16, 2011

GOLDEN CHURN CREAMY BUTTER DISAHKAN HARAM

| Post views: counter
hit counter

since 16/08/2011






Hari ini kita digemparkan dengan isu mentega " Golden Churn Creamy Butter " disahkan haram. Mentega ini ramai digunakan oleh pengusaha kek lapis Sarawak... Tetapi kita juga mungkin terlepas pandang isu penggunaan telur dalam murtabak dan roti canai yang menjadi santapan setiap hari umat Islam di Malaysia... Apalagi sekarang di bulan puasa...

Kenapa kena ambil berat tentang isu ini ? Haramkah telur ayam tu?
Sememangnya telur ayam itu Halal dimakan... Tetapi pernahkah kita ambil berat tentang penyediaannya? Telur ayam yang dijual biasanya tidak dibersihkan terlebih dahulu... Kadang-kadang masih tersalut najis ayam pada kulitnya...

Penjual-penjual murtabak dan roti canai adakah mereka membasuh telur tersebut terlebih dahulu sebelum dicampurkan dengan bahan-bahan lain? Sekiranya tidak maka apa yang disediakan itu bercampur najis... Dan makanan yang mengandungi najis itu HARAM dimakan... Bila dimasak di atas kuali dan basah dengan minyak masak maka kuali itu juga telah dicemari najis... Namun berapa ramai yang bertanya kepada peniaga-peniaga murtabak dan roti canai samada mereka membasuh atau tidak telur tersebut sebelum digunakan... Kebanyakkan kita merasakan sudah pastilah orang yang mengaku beragama Islam akan menyediakan makanan yang HALAL dan SUCI dari segi Syarak... Tetapi berapa ramai orang Islam yang memahami HUKUM SYARAK?

Perkara ini bukan sahaja terhad kepada peniaga-peniaga murtabak dan roti canai tetapi hampir kesemua peniaga yang menggunakan telur sebagai bahan asas seperti peniaga burger, kuih-muih, biskut, kek dan seumpamanya... Sebelum ini saya sendiri pun tidak pernah bertanya kepada peniaga-peniaga ini samada mereka membasuh telur terlebih dahulu sebelum digunakan...

Memang mengejutkan bila saya bertanya kepada kebanyakan peniaga murtabak mereka tidak membasuh telur yang digunakan terlebih dahulu... Sedangkan selama ini telah berpuluh-puluh biji murtabak masuk perut kami sekeluarga kerana ia merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga.... Allahu Rabbi... Bagaimana Allah mahu menerima Solat kami dan doa kami kalau dalam diri kami terbina dari sumber yang Haram? Sesuap termakan benda HARAM.... Allah tidak menerima SOLAT yang  selama 40 hari... Masya Allah...

Isu ini juga telah diperjelaskan oleh Ustaz Yunus Kamaruddin, Mudir Pusat Tahfiz Al-KHolidi di dalam ceramah beliau baru-baru ini....




Di sini juga saya sisipkan berita mengenai "Golden Churn Creamy Butter" yang disahkan HARAM oleh pihak JAKIM...





Penemuan DNA babi tersebut turut diakui oleh JAKIM dan beberapa jabatan agama negeri yang lain...



Penemuan ini amat mengejutkan ramai pihak, terutama kepada mereka yang masih berdegil mempercayai sijil halal swasta dan akuan negara luar.







KUCHING: Pengusaha kek lapis Sarawak yang menggunakan mentega jenama Golden Churn Creamy Butter yang disahkan mengandungi DNA babi, disaran memusnahkan stok mereka dan menyamak semua peralatan dan kelengkapan memasak sebelum menghasilkan semula kek berkenaan untuk dipasarkan.


Ia perlu dilakukan kerana ramai pengusaha menyediakan stok bernilai sehingga jutaan ringgit sejak tiga bulan lalu untuk menampung permintaan sambutan Aidilfitri, pada akhir bulan ini.

Mereka perlu berbuat demikian bagi mengelak menanggung dosa selepas mengetahui produk yang dihasilkan tidak halal dimakan.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam), Datuk Daud Abdul Rahman, berkata berdasarkan hukum Islam, menyamak adalah wajib kepada lebih 400 pengusaha kek lapis di Sarawak kerana mentega jenama berkenaan antara yang popular serta paling banyak digunakan bagi menghasilkan kek lapis yang tahan lama serta mampu disimpan sehingga enam bulan.

Daud berkata, proses menyamak mengambil masa kurang satu jam bergantung kepada saiz peralatan dan tidak menyebabkan kerosakan mesin pengusaha.

“Kita dimaklumkan memang ada pengusaha menyediakan stok bernilai jutaan ringgit sejak tiga atau empat bulan lalu, namun apa boleh buat. Ini adalah hukum dan mereka bersalah jika terus menjual kek lapis mengandungi DNA babi.

“Bagi pengusaha yang mempunyai banyak simpanan mentega jenama itu, mereka boleh merujuk Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Penggunaan bagi maklumat lanjut dan pada masa sama menukar mentega kepada jenama yang disahkan halal,” katanya.

Daud berkata, sebelum ini pihaknya meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tampil dengan kenyataan rasmi pengharaman mentega jenama itu selepas Majlis Islam Sarawak (MIS) berbuat demikian pada 28 Julai lalu.

Katanya, keputusan makmal oleh MIS tidak perlu dipertikaikan kerana ia dilakukan oleh Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Sarawak menggunakan sampel mentega yang diperoleh secara meluas di pasaran tempatan.

Persatuan akui ramai batal tempahan

Presiden Persatuan Pengusaha Kek Lapis Sarawak (PPKLS), Rabiah Amit memberi jaminan orang ramai tidak perlu bimbang status halal kek lapis Sarawak kerana semua 70 ahlinya sudah menghentikan penggunaan mentega jenama Golden Churn Creamy Butter dan bertukar kepada jenama lain.

Rabiah bagaimanapun mengakui ramai pelanggan menghentikan tempahan sementara selepas isu itu dihebahkan menerusi media.

“Kami ingin menjelaskan bahawa kek lapis di Sarawak halal kerana tidak menggunakan produk itu sejak setahun lalu. Pengguna yang ragu-ragu boleh meneliti sijil halal kami yang dikeluar JAIS,” katanya kepada Berita Harian, semalam.

Sementara itu, isu itu dijangka tidak memberikan impak besar kepada industri kek lapis Sarawak kerana tempahan yang diterima pengusaha terus meningkat menjelang Aidilfitri. Namun, ada pengusaha terpaksa membatalkan tempahan luar negara kerana bimbang ia menjejaskan jualan selepas terpaksa menanggung kos pengedaran yang tinggi.

Pemilik Kedai Kek Di Wannie, Zoraidah Leen, berkata beliau kerugian sekurang-kurangnya RM30,000 selepas membatalkan penghantaran kek lapis ke Brunei dan Singapura walaupun sudah menerima banyak permintaan daripada pelanggan tetap di negara berkenaan.

Katanya, sejak 2007 pihaknya mengedar kek lapis di dua negara jiran itu selain pelanggan di Semenanjung serta tempatan yang setakat ini tidak terjejas.

“Saya terpaksa menerangkan kepada pelanggan di luar negara dan jalan terbaik adalah menangguhkan penghantaran.

“Kerugian boleh ditampung dengan permintaan dalam negara yang stabil kerana saya memang sudah lama tidak menggunakan mentega itu,” katanya.

Sementara itu, pengedar kek lapis Sarawak di Semenanjung, Azman Hezri, berkata isu mentega tidak menjejaskan tempahan penggemar di Semenanjung.

Malah, beliau terpaksa menghentikan tempahan sebelum Ramadan kerana bimbang tidak dapat menghantar bekalan akibat tempahan terlalu banyak.

Setakat ini beliau mengedarkan 1,500 kilogram kek lapis di sekitar Kuala Lumpur dan Semenanjung.

“Isu Golden Churn nampaknya tidak menjejaskan minat orang ramai di Semenanjung. Walaupun ada yang kata macam-macam mengenai mentega itu, masih ramai membuat tempahan sehingga saya bimbang tidak mampu menghantarnya sebelum raya,” katanya.

Sumber Berita: Berita Harian Online

No comments: